Niels Houtepen

Corporate illusionist
HomeBiografieLezingenFoto’s en video’sBlogContact
Home
Choice

Choice

Iedere dag maken we volgens Google zo’n 30.000 keuzes. In diezelfde tijd hebben we net zoveel gedachtes. Die komen namelijk continu in ons op. Om precies te zijn elke 3 seconden.

Gedachtes en keuzes zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toen je vanochtend wakker werd, vroeg je jezelf af of je al op moest staan. Die vraag is een gedachte. Het antwoord is een keuze.

Een job op zich

30.000 keuzes op een dag. Fuck. Dat verklaart dat je er soms moe van wordt. Maar toch: aan het einde van de dag herinner je je maar een paar. Omdat je de rest met je onderbewustzijn hebt genomen. Op gevoel en intuïtie.

Dat is maar goed ook. Want 30.000 keuzes weloverwogen maken, dát is pas vermoeiend. Een job op zich.

“Wat doe je?”

“Ik ben manager Keuzes maken van de Ik kan niet kiezen B.V.”

Wie maakt die keuzes eigenlijk?

Goed, een aantal keuzes maken we dus wel degelijk bewust. Maar staat bewust een keuze maken ook gelijk aan zelf een keuze maken?

De informatie die we tot ons nemen gaat eerst door allerlei interne filters. Andere mensen beïnvloeden ons ook. Net zoals wij hen beïnvloeden. Dan rijst de vraag: kiezen we zelf of doen we dat samen?

Pff… Dat maken van keuzes is wel een dingetje.

Wet van de wederkerigheid

Het beïnvloeden van andermans brein en keuzes is een centraal thema in Influence, het ijzersterke boek van Robert Cialdini. Maakt dit je nieuwsgierig? Dat komt omdat ik je heb beïnvloed door het woord ijzersterk te gebruiken. Zo eenvoudig kan het zijn.

In zijn boek beschrijft Cialdini meerdere technieken. Het sterkste wapen in het arsenaal van beïnvloeding is de regel van wederkerigheid. Deze beschrijft de ongeschreven wet die ons verplicht tot het toekomstig vergoeden van geschenken, uitnodigingen en andere gunsten. Met andere woorden:

“Jij hebt iets voor mij gedaan, nu wil ik iets terugdoen.”

Wil je iemands keuze beïnvloeden? Geef diegene dan eerst iets.

Stel: je wilt morgen met je vriendin naar een nieuwe film in je favoriete genre. Laat haar dan vandaag bepalen welk televisieprogramma jullie kijken.

In haar onderbewustzijn weet ze dat er nog een rekening openstaat. En dus krijg jij je zin, morgen in de bioscoop.

Theater

Onlangs koos ik ervoor om aan een persoonlijke droom te werken. Een interactieve theatervoorstelling waarin illusie, hypnose, mindmagic en persoonlijke verhalen samenkomen. De weg naar Carré is lang, wilde ik hem noemen.

Iets aan de naam beviel me niet. Te lang, in plaats van kort en krachtig.

Daarom is het Choice geworden. Toepasselijk, bij een voorstelling waarin keuze centraal staat. En toepasselijk, bij een man wiens vrouw Joyce heet.

Dus zei ik, met Cialdini in gedachten:

“Schat, ik heb de voorstelling naar jou genoemd.”

Selffulfilling prophecy

30.000 keuzes op een dag. Niet zo gek dus dat we er regelmatig in blijven hangen. Reflecterend. Tobbend. Piekerend. Waar hebben we spijt van? Wat zouden we anders doen?

Het fascinerende aan keuzes is dat ze gekoppeld zijn aan geloof. In het hogere en in onszelf.

  • Geloof je dat je promotie kan maken? Dan solliciteer je op die nieuwe functie.
  • Geloof je niet dat je bij de marathon de eindstreep haalt? Dan is de kans groot dat je niet eens begint.

Geloof drijft al onze keuzes, elke dag weer. Laten we ons leiden door belemmerende overtuigingen uit het verleden of kiezen we vanuit een sterk zelfbewustzijn in het heden? Onze gedachtes bepalen onze keuzes.

Diezelfde gedachtes bepalen ook onze werkelijkheid. Want verrassend vaak lijken ze invloed te hebben op dat wat komen gaat. Een soort selffulfilling prophecy.

Als dat zo is…

Dan geven onze gedachtes en keuzes ons regie over ons leven.

“Alles is al voorbestemd”, zeggen de sceptici. “Er is al voor ons gekozen.”

Die gedachte vind ik minder spannend… Dus kies ik voor het alternatief.

Wat kies jij?

Laatste blogberichten

De illusie van zekerheid
Choice
Blog overzicht
"Niels was absoluut onze reddende engel in een paar situaties. Hij heeft het fantastisch gedaan en het was geweldig dat hij zo flexibel en professioneel was. Volgend jaar willen we hem er heel graag weer bij hebben! Als rapportcijfer geven hem een 9+"
- Women in Sales Awards
"Iedereen heeft enorm genoten afgelopen dinsdag, van de lunch en het optreden van Niels. Zijn verhaal was mooi in het verlengde van de insteek van deze dag. We hebben alleen maar positieve reacties gekregen. Tevens heb ik de samenwerking als zeer prettig ervaren! Alles is naar wens geweest😊"
- Marketing LINDA
"Niels heeft het fantastisch gedaan, en we hebben veel positieve feedback gehad!"
- Reinsurance Group of America Home
"De dag van het symposium is ontzettend goed verlopen, we hebben vele positieve reacties ontvangen. Ook de bijdrage van Niels Houtepen hierin was goed en alles is prima verlopen. Het was heel mooi om het jubileum van het symposium met deze act op een feestelijke en wonderbaarlijke manier af te sluiten. We hebben veel lovende reacties ontvangen, ook van de kijkers via de livestream."
- Bureau Wetenschappelijk Onderzoek
"Mede dank zij Niels bijdrage kijken we terug op een zeer geslaagde editie van GX Connect. We ontvingen al vele spontane en positieve reacties op zijn bijdrage gisteren."
- GX Software
"Het was een spectaculair begin van een mooie avond."
- Rabobank Uden Veghel
"Niels wist op een leuke manier de inhoud van de voorgaande presentatie in zijn verhaal te verweven."
- SAP Nederland B.V.
"De dag was prima, met Niels als absolute topper als afsluiting van de dag. De voorstelling was erg goed met regelmatig linken naar het werken in het algemeen, processen en veranderingen. De mensen hebben vol bewondering de voorstelling gevolgd. Iedereen was enthousiast."
- Reclassering Nederland
"Wij vonden het superleuk!! Een dikke vette 10 voor Niels. Hij heeft gedaan wat hij beloofde, verwonderen, aanzetten tot, verbinden. Echt heel leuk. Het publiek heeft ademloos gekeken en meegedaan, en geloof me, dat is al een prestatie op zich ;-)."
- Griffie gemeente Leeuwarden

Niels Houtepen als spreker boeken?

Neem vrijblijvend contact op voor beschikbaarheid en prijzen

Neem contact op
© 2021 - Niels Houtepen en sprekersbureau Quality Bookings