Niels Houtepen

Corporate illusionist
HomeBiografieLezingenFoto’s en video’sBlogContact
Home
De illusie van zekerheid

De illusie van zekerheid

We zitten midden in een bizarre periode. De hardste klappen krijgen we bovendien nog te incasseren. Als een donderslag bij heldere hemel raakt de gehele maatschappij ineens uit balans door een vijand die we niet zagen aankomen. De illusie van zekerheid wordt op zo’n moment confronterend zichtbaar. Want de zekerheden die we als vanzelfsprekend zijn gaan zien zijn helemaal niet zo vanzelfsprekend.
Nog sterker: alles wat we als een zekerheid zagen blijkt allesbehalve zeker te zijn. Ook de illusie van vrije wil komt bovendrijven. Want hoeveel invloed hebben we nu eigenlijk op alles wat er om ons heen gebeurt? Ja natuurlijk moeten we er alles aan doen dit virus te controleren, in te dammen en uiteindelijk te overmeesteren. Ja, dit gaat ons ook nog lukken, maar laat het een les zijn voor een ieder die denkt dat we invloed kunnen uitoefenen op datgene wat ons overkomt: We hebben hier geen controle over en kunnen slechts proberen controle te houden op hoe we erover denken en hoe we erop reageren. Hoe moeilijk het ook is, wat ons rest is om gedoseerd los te laten en met de stroom mee te bewegen in plaats van ertegenin.
Wat was ook alweer de waarde van een rol toiletpapier? Het blijkt nu het nieuwe goud te zijn voor sommigen onder ons en we moeten het dan ook met hand en tand verdedigen, want stel je voor dat het opraakt. Natuurlijk is het de angst die zich van sommige onder ons meester maakt en dan komt er blijkbaar een oerdrift in ons los. Maar het leert ons vooral dat we slechts een hele kleine spil zijn in een niet te doorgronden proces. En toch: hoe klein en nietig we ook zijn, het legt ook bloot hoe groots we kunnen zijn in onze daden de werkelijkheid toch naar onze hand te zetten.
Mensen in de zorg, overheid, afvalverwerking en vakkenvullers: Ze hadden lang niet het aanzien zoals onze topsporters en popmuzikanten en toch zijn ze nu onze helden, onze sterren en kunnen we niet anders dan hopen dan dat deze mensen er vol voor blijven gaan. Een les in nederigheid, dat is dit verschrikkelijke virus uitbraak toch op z’n minst. We hebben allemaal onze rol, onze taak en er komt een verschrikkelijke dosis geluk bij kijken wie je bent, waar je woont en wat het leven je gebracht heeft. Koester dat geluk.
Voor eenieder die dacht dat het door hard werken komt dat je je hebt kunnen ontkoppelen van de grijze massa, je kop boven het maaiveld hebt uitgestoken en misschien zelfs stiekem in gedachten denkt dat je beter bent dan de rest: lach het weg, want we zijn slechts een virus verwijderd van daar waar het er niet meer toe doet.
Vier het leven, koester de held in ons allen, begrijp het geluk en relativeer wie je bent, waar je bent en welke rol je hebt in dit leven. Want het leven, ja het leven zélf is de grootste illusionist en weet ons keer op keer om de tuin te leiden…

Laatste blogberichten

De illusie van zekerheid
Nog 5 te gaan…
Blog overzicht
"Niels was absoluut onze reddende engel in een paar situaties. Hij heeft het fantastisch gedaan en het was geweldig dat hij zo flexibel en professioneel was. Volgend jaar willen we hem er heel graag weer bij hebben! Als rapportcijfer geven hem een 9+"
- Women in Sales Awards
"Iedereen heeft enorm genoten afgelopen dinsdag, van de lunch en het optreden van Niels. Zijn verhaal was mooi in het verlengde van de insteek van deze dag. We hebben alleen maar positieve reacties gekregen. Tevens heb ik de samenwerking als zeer prettig ervaren! Alles is naar wens geweest😊"
- Marketing LINDA
"Niels heeft het fantastisch gedaan, en we hebben veel positieve feedback gehad!"
- Reinsurance Group of America Home
"De dag van het symposium is ontzettend goed verlopen, we hebben vele positieve reacties ontvangen. Ook de bijdrage van Niels Houtepen hierin was goed en alles is prima verlopen. Het was heel mooi om het jubileum van het symposium met deze act op een feestelijke en wonderbaarlijke manier af te sluiten. We hebben veel lovende reacties ontvangen, ook van de kijkers via de livestream."
- Bureau Wetenschappelijk Onderzoek
"Mede dank zij Niels bijdrage kijken we terug op een zeer geslaagde editie van GX Connect. We ontvingen al vele spontane en positieve reacties op zijn bijdrage gisteren."
- GX Software
"Het was een spectaculair begin van een mooie avond."
- Rabobank Uden Veghel
"Niels wist op een leuke manier de inhoud van de voorgaande presentatie in zijn verhaal te verweven."
- SAP Nederland B.V.
"De dag was prima, met Niels als absolute topper als afsluiting van de dag. De voorstelling was erg goed met regelmatig linken naar het werken in het algemeen, processen en veranderingen. De mensen hebben vol bewondering de voorstelling gevolgd. Iedereen was enthousiast."
- Reclassering Nederland
"Wij vonden het superleuk!! Een dikke vette 10 voor Niels. Hij heeft gedaan wat hij beloofde, verwonderen, aanzetten tot, verbinden. Echt heel leuk. Het publiek heeft ademloos gekeken en meegedaan, en geloof me, dat is al een prestatie op zich ;-)."
- Griffie gemeente Leeuwarden

Niels Houtepen als spreker boeken?

Neem vrijblijvend contact op voor beschikbaarheid en prijzen

Neem contact op
© 2022 - Niels Houtepen en sprekersbureau Quality Bookings