Niels Houtepen

Corporate illusionist
HomeBiografieLezingenFoto’s en video’sBlogContact
Home
Verwondering op de werkvloer

Verwondering op de werkvloer

Het is iets dat tot ons achtste levensjaar een vanzelfsprekendheid is… En dat daarna langzaam lijkt af te brokkelen. Na die tijd projecteren we onze overtuigingen steeds vaker op het nu. We oordelen en creëren zo onze eigen werkelijkheid. We laten geen ruimte meer voor dat cadeau aan onszelf of aan de ander. Dat cadeau dat we tot ons achtste nog keer op keer wisten uit te pakken. Het cadeau van verwondering.

De ogen van een kind

Ik betrapte mij erop toen ik onlangs een bezoek bracht aan Euro Disney. Het park was kleiner geworden. En in plaats van Mickey Mouse, liep er nu een man in een Mickey Mouse pak.

De laatste keer dat ik Euro Disney zag, was ik acht jaar en drie turven hoog. Alles leek zo groot, alsof ik in een ander land terecht was gekomen. Niet veel later besefte ik dat het park niet was veranderd. Het had dezelfde impact op mijn neefje als op mijn achtjarige ik.

Ik was veranderd.

Voor mijn gevoel veel te snel. Hoe graag had ik het park niet verlaten met dezelfde overweldigende indruk als twintig jaar geleden. Maar ik kon het niet meer zien door de ogen van een kind…

God

Sir Ken Robinson illustreerde het treffend met een anekdote over een zesjarig meisje. Achter in de klas zat ze geconcentreerd te tekenen. Het fascineerde de lerares, die haar vroeg: “Wat ben je aan het tekenen?”

“Ik teken God”, antwoordde het meisje. “Maar niemand weet hoe God eruitziet”, wierp de lerares tegen. En het meisje antwoordde: “Maar zo meteen wel.”

De werkvloer

Elke dag weer hebben we lef nodig om het kind in onszelf de ruimte te geven. Om onszelf en de ander te verwonderen. Het maakt het leven zoveel interessanter. En het verandert ook processen op de werkvloer.

Want wat als…

  • We een verkoopgesprek niet zouden ingaan met de wens om te verkopen, maar om de ander te verwonderen?
  • We een discussie niet zouden ingaan om ons gelijk te halen, maar om onszelf en de ander te verwonderen met oprechte nieuwsgierigheid en de wil om van elkaar te leren?
  • We “Luister nou eens naar me!” zouden vervangen door “Vertel me eens wat meer?” als een collega kritiek op ons levert?

Het is een inzet van verwondering met echte magie tot gevolg…

Illusie

Lang dacht ik door mijn passie voor illusie dat verwondering schuilt in een onbegrijpelijke truc of een onverklaarbaar mind experiment. Maar steeds meer kom ik erachter dat echte verwondering zit in de verbinding tussen mensen. In de kinderlijke oordeelloosheid die nog steeds in elk van ons verborgen zit. En die niet kan wachten om de wereld door een andere bril te bekijken.

Als managers, bestuurders, leerkrachten en salestijgers verwondering toch eens als hoogste doel zouden hebben… Dan zouden illusionisten en verwonderaars minder vaak nodig zijn om wat verwondering toe te voegen aan de realiteit. “Ieder nadeel heeft zijn voordeel”, zou een verwonderaar van weleer zeggen. In de tussentijd hou ik mijn pakje speelkaarten nog maar even paraat. Voor een moment van verwondering op de werkvloer, mocht het nodig zijn…

 

“There is an objective reality out there, but we view it through the spectacles of our beliefs, attitudes, and values.”

―David G. Myers

Laatste blogberichten

De illusie van zekerheid
Verwondering op de werkvloer
Blog overzicht
"Niels was absoluut onze reddende engel in een paar situaties. Hij heeft het fantastisch gedaan en het was geweldig dat hij zo flexibel en professioneel was. Volgend jaar willen we hem er heel graag weer bij hebben! Als rapportcijfer geven hem een 9+"
- Women in Sales Awards
"Iedereen heeft enorm genoten afgelopen dinsdag, van de lunch en het optreden van Niels. Zijn verhaal was mooi in het verlengde van de insteek van deze dag. We hebben alleen maar positieve reacties gekregen. Tevens heb ik de samenwerking als zeer prettig ervaren! Alles is naar wens geweest😊"
- Marketing LINDA
"Niels heeft het fantastisch gedaan, en we hebben veel positieve feedback gehad!"
- Reinsurance Group of America Home
"De dag van het symposium is ontzettend goed verlopen, we hebben vele positieve reacties ontvangen. Ook de bijdrage van Niels Houtepen hierin was goed en alles is prima verlopen. Het was heel mooi om het jubileum van het symposium met deze act op een feestelijke en wonderbaarlijke manier af te sluiten. We hebben veel lovende reacties ontvangen, ook van de kijkers via de livestream."
- Bureau Wetenschappelijk Onderzoek
"Mede dank zij Niels bijdrage kijken we terug op een zeer geslaagde editie van GX Connect. We ontvingen al vele spontane en positieve reacties op zijn bijdrage gisteren."
- GX Software
"Het was een spectaculair begin van een mooie avond."
- Rabobank Uden Veghel
"Niels wist op een leuke manier de inhoud van de voorgaande presentatie in zijn verhaal te verweven."
- SAP Nederland B.V.
"De dag was prima, met Niels als absolute topper als afsluiting van de dag. De voorstelling was erg goed met regelmatig linken naar het werken in het algemeen, processen en veranderingen. De mensen hebben vol bewondering de voorstelling gevolgd. Iedereen was enthousiast."
- Reclassering Nederland
"Wij vonden het superleuk!! Een dikke vette 10 voor Niels. Hij heeft gedaan wat hij beloofde, verwonderen, aanzetten tot, verbinden. Echt heel leuk. Het publiek heeft ademloos gekeken en meegedaan, en geloof me, dat is al een prestatie op zich ;-)."
- Griffie gemeente Leeuwarden

Niels Houtepen als spreker boeken?

Neem vrijblijvend contact op voor beschikbaarheid en prijzen

Neem contact op
© 2021 - Niels Houtepen en sprekersbureau Quality Bookings